Girls1st denmark Libresse initiative
 
 
 
 
Ofte stillede spørgsmål

Der masser af spørgsmål, der er stillet før. Læs dem igennem – måske finder du det svar du leder efter.

 
 
Brug for omgående peptalk? Prøv peptalkmafiaen!

Få hundredvis af piger til at heppe på dig, når du prøver noget for første gang.

 
Fandt du ikke det svar, du ledte efter?

Spørgsmål og svar

 
 • SPØRGSMÅL Jeg er så bange for, at jeg får min menstruation første gang, når jeg er i skole. Hvad kan jeg gøre?et?
 • SVAR Hvis du er bekymret for, om din menstruation er lige ved at begynde, så kan du tage et bind på og have ekstra bind med i din taske. Din udflåd kan være kraftig, lige før din menstruation går i gang. Du kan ofte mærke, at din menstruation er begyndt, fordi området omkring din skede føles fugtigt. Alle er dog forskellige og kun erfaring vil kunne fortælle dig, om din menstruation er begyndt. De fleste af os går lige ud på toilettet for at tjekke.
 •  
 • SPØRGSMÅL Hvad nu hvis jeg får menstruation, og jeg er i skole uden at have noget med?
 • SVAR Du kan altid spørge en veninde, om de har et bind eller en tampon, eller du kan gå op på kontoret, til sundhedsplejersken eller en lærer. De fleste skoler har lidt liggende. Men ofte kan en foldet serviet eller lidt foldet toiletpapir i dine trusser hjælpe dig. Hvis du ved, at din menstruation er på vej, kan du lige så godt bruge et trusseindlæg bare for at være helt sikker. Husk at have nogle bind med i din skoletaske, hvis det nu skulle blive aktuelt. Det kan være rart at have et trusseindlæg på de dage, du tror, at du måske får din menstruation.
 •  
 • SPØRGSMÅL Jeg er 16 år, og jeg har ikke fået min menstruation endnu. Hvad skal jeg gøre?
 • SVAR Alle kvinders fysiske udvikling sker med forskellig hastighed. Nogle piger får menstruation, når de er 10 år, mens andre først får det, når de er seksten. Der er mange ting, der har indflydelse på din menstruation - f.eks. din genetiske makeup. Spørg din mor, dine tanter og andre kvindelige slægtninge, hvor gamle de var, da deres menstruation begyndte. Det kan være et godt fingerpeg om, hvornår du kan forvente din menstruation. Andre spørgsmål du kan stille dig selv kan f.eks. være: Er du begyndt at få bryster?
 •  
 • SPØRGSMÅL Har du andre tegn på fysisk udvikling som f.eks. hår under armene eller klart udflåd fra skeden?
 • SVAR Det kan godt være lidt frustrerende ikke at vide helt præcis, hvornår menstruationen starter. Ville det ikke bare være fedt, hvis vi fik en mail, hvor der stod, at menstruationen kommer den 16. marts? Det gør vi bare ikke. Men vores krop giver os faktisk tegn, der viser, at vi snart får vores menstruation. For det første vokser du. Du bliver højere, dine hofter bliver bredere, og dine bryster begynder at vokse. Du får hår under armen og i skridtet. Det næste du skal se efter, er et hvidligt udflåd fra din skede. Det er også et tegn på, at du nærmer dig din første menstruation. Når du har haft dette udflåd i et år eller to, så starter din menstruation. Og når slimet bliver tykkere, SÅ er det et godt tegn. Husk, at piger skal veje mindst 45 kg og have en vis procentdel kropsfedt, før deres menstruation starter. Undervægtige piger får oftest deres menstruation senere.
 •  
 • SPØRGSMÅL Hvordan ved jeg, hvornår jeg får menstruation igen?
 • SVAR Du skal kigge på en kalender og tælle. Den første dag, du bløder, er dag et, og der sætter du et kryds. Så fortsætter du med at tælle, til du når den første dag i din næste menstruation. Det samlede antal dage er længden på din menstruationscyklus. Gennemsnittet er 28 dage, MEN det er normalt at ligge et sted mellem 21-35 dage. Når du får din menstruation, kan du registrere den dato i menstruationskalenderen. Vi sender dig en e-mail et par dage før din næste menstruation for at minde dig om det. Husk, at din menstruation kan være uregelmæssig i et stykke tid. Det kan tage op til tre år, før den er regelmæssig. Gå ikke i panik, hvis din anden menstruation f.eks. kommer 60 dage efter den første. Når du holder styr på dine menstruationer, får du en fornemmelse af din krops rytme og længden på din cyklus. Din krop har sin egen rytme. Ved at registrere dine menstruationer ved du sådan cirka, hvornår din næste menstruation kommer. Så kan du tage et trusseindlæg på i de dage, så du undgår at få pletter i dit undertøj.
 •  
 • SPØRGSMÅL Min menstruation er begyndt. Hvad skal jeg vide?
 • SVAR Tillykke med din første menstruation :-) Din første menstruation kan være lidt eller meget. Jeg fortæller om "gennemsnitlige" menstruationer, men det er meget forskelligt, hvad der er normalt. Du kan bløde alt fra 3 til 7 dage. Den første dag, du bløder, hedder dag et, og det registrerer du. Så fortsætter du med at tælle, til du når til den første dag i din næste menstruation. Antallet af dage er længden på din menstruationscyklus. Gennemsnittet er 28 dage, MEN normalen er 21-35 dage. Det er svært at sige, hvornår du får din næste menstruation... måske omkring tredive dage men gå ikke i panik, hvis der går 60 dage. Det tager i gennemsnit et til tre år, før din krop får en regelmæssig rytme. Det er ikke ualmindeligt, at din menstruation er forsinket, eller at den springer over, når du er teenager. Der er meget, som kan påvirke din cyklus. Det kan være stress, familieproblemer, kæresteproblemer, eksaminer, sygdom, kost, medicin, men selv gode ting som ferier kan være skyld i forsinkelser. Hvis du ikke kan være gravid, så er der ikke noget at være bekymret over. Din krop finder sin egen rytme til sidst. Hvilken beskyttelse skal du bruge... bind eller tamponer? Det er helt op til dig. Når du lige begynder at få menstruation, anbefaler jeg, at du bruger bind af typen Libra girl i størrelse Normal eller Libra Invisible. De er virkelig gode med en kerne, der sikrer mod læk ved at tvinge blodet ind mod midten af bindet i stedet for, at det lækker i siderne... adr! Disse bind er også tynde, absorberende, behagelige og diskrete. Når du har fået din første menstruation og er blevet vant til at bruge bind, kan du jo overveje tamponer. Tamponer er perfekte til sport og svømning. Libra Applicator-tamponer har en plastikapplikator, som gør dem lettere at sætte op i forhold til andre tamponer. De er også kompakte og diskrete. Mange kvinder bruger en kombination af bind og tamponer, alt afhængigt af hvad de skal lave.
 •  
 
 
 
 
 
Loading
Har du glemt din adgangskode?!
Tag det roligt! Bare send os dit brugernavn eller din e-mail-adresse, så sender vi dig dine oplysninger.
Glem ikke at indtaste din e-mail-adresse (eller dit brugernavn).
E-mail-adressen (eller brugernavnet), du har angivet, er ugyldig
Der er afsendt en e-mail med instruktioner til din e-mail-adresse.
Der opstod en serverfejl, mens du forsøgte at sende en e-mail. Kontakt din administrator.
E-mail eller brugernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din browser er ret gammel :-(

Opdater til en af følgende for at få en bedre oplevelse på Girls1st:

1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søg
 • Søger... Loading

 
 
 

Afmeld

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.