Girls1st denmark Libresse initiative
Alt om udflåd
 

Udflåd er en slags lidt klæbrig væske, et 'sekret', der dækker og beskytter skedens slimhinder.

Hvorfor har man udflåd?

Udflåd har man for at beskytte skedens og urinrørets slimhinder ved at holde dem fugtige og rene og beskytte dem mod bakterier, der kan føre til infektioner.

Hvordan bør udflåd se ud?

Udflåd kan være hvidligt/gulligt eller klart og kan lugte syrligt, lidt a la tykmælk. Hvis man er bekymret for, om andre skal synes, at ens udflåd lugter, så kan man overveje, om man nogensinde selv har syntes, at nogen af ens venner lugter grimt. I de fleste tilfælde er svaret nej, det er kun én selv, der tænker sådan. udflåddets konsistens kan være cremet eller tynd og ændrer sig afhængigt af, hvor i menstruationscyklussen man befinder sig. Under ægløsningen, som sker ca. to uger før menstruationen, får man tit lidt mere udflåd end ellers, og det er tit klart og 'glat'. Det skyldes, at livmoderhalsen producerer et sekret, der gør det lettere for sædceller at overleve og nå helt frem til ægget. Før og efter menstruationen kan udflåddet være lidt brunligt og indeholde en smule menstruationsblod, det er helt normalt.

Hvor meget udflåd er normalt?

Nogle gange har man meget udflåd, og hvis man synes, det føles ubehageligt og klæbrigt, kan man bruge små tynde trusseindlæg, så man slipper for at skifte trusser hele tiden. Hvis man er gravid eller tager p-piller, kan mængden af udflåd også øges. Man kan ikke selv gøre noget for at gøre mængden af udflåd mindre.

Hvorfor får man udflåd?

Når man er ung og endnu ikke har fået menstruation, er udflåd et tegn på, at man er på vej i puberteten. Nogle har udflåd i nogle måneder, andre i et par år inden den første menstruation. Derefter har man udflåd resten af livet.

Pas på dine slimhinder!

Det er vigtigt ikke at bruge sæbe, når man vasker sig forneden. Hvis man bruger sæbe, bliver slimhinderne tørre og skrøbelige. Og så kan der opstå små revner i dem, som klør og gør ondt, når man cykler, rider eller har sex. Det er nok at skylle underlivet med lunkent vand engang om dagen, og hvis slimhinderne føles tørre, kan man smøre dem med en mild uparfumeret olie. Det er også en god ide ikke at bruge bukser eller trusser, der sidder for stramt, hvis man har tørre slimhinder.

Skal udflåd lugte?

Hvis udflåddet ændrer farve og bliver grågrønt eller begynder at lugte dårligt (lidt a la rådden fisk), så kan det være et tegn på, at der er noget, der ikke helt er, som det skal være. Det kan f.eks. være, at du har fået skedekatar, som er en infektion i skedens slimhinder. Det behandles med antibiotika, som udskrives af en læge. Man kan kontakte en ungdomsmodtagelse, et lægehus eller en jordemodermodtagelse og få hjælp der.

Svamp og andre problemer.

Hvis man har hvidt grynet udflåd og kløe i underlivet, kan det være tegn på en svampeinfektion. Det kan behandles med håndkøbsmedicin fra apoteket. Kønssygdommen klamydia kan give øget, blodigt udflåd og gøre, at det svider, når man tisser, men i nogle tilfælde har man slet ingen symptomer. Klamydia smitter ved sex, så hvis man aldrig har haft sex, behøver man ikke bekymre sig om klamydia.

 

Ofte stillede spørgsmål

 

Hvad er udflåd egentlig?

Udflåd er en slags klæbrig væske, et 'sekret', der dækker slimhinderne i skeden. Væsken beskytter skedens og urinrørets slimhinder ved at holde dem fugtige og rene og beskytte dem mod bakterier, der kan føre til infektioner.

Jeg har stadig udflåd, selvom jeg har haft min første menstruation, er det normalt?

Ja, det er helt normalt! Udflåd er til for at beskytte skedens slimhinder, og piger og kvinder har udflåd hele livet.

Kan man bruge en tampon, hvis man bare har udflåd?

Nej, tamponer opsuger alle væsker så effektivt, at skedens slimhinder bliver helt udtørrede, hvis man bruger tamponer uden at have menstruation. Så kan der opstå små revner i slimhinderne, som svider og klør. Brug i stedet et lille let trusseindlæg.

Mit udflåd ser underligt ud og lugter grimt – er det farligt?

Udflåd er normalt gulligt hvidt og lugter lidt syrligt, lidt a la tykmælk. Hvis udflåddet ændrer farve og begynder at lugte dårligt (lidt a la rådden fisk), kan man have fået skedekatar. Det behandles med antibiotika, som man får hos en læge.

 

Vil du vide mere om udflåd?

 

Eller snakke om, spørge om og undre dig over menstruation og udflåd sammen med andre piger i forummet »

Mere om menstruation, alt muligt – stort og småt har vi samlet her »



 
 
 
 
Loading
Har du glemt din adgangskode?!
Tag det roligt! Bare send os dit brugernavn eller din e-mail-adresse, så sender vi dig dine oplysninger.
Glem ikke at indtaste din e-mail-adresse (eller dit brugernavn).
E-mail-adressen (eller brugernavnet), du har angivet, er ugyldig
Der er afsendt en e-mail med instruktioner til din e-mail-adresse.
Der opstod en serverfejl, mens du forsøgte at sende en e-mail. Kontakt din administrator.
E-mail eller brugernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din browser er ret gammel :-(

Opdater til en af følgende for at få en bedre oplevelse på Girls1st:

1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søg
  • Søger... Loading

 
 
 

Afmeld

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.