Girls1st denmark Libresse initiative
Alt om sex
 

Hvad der helt præcist menes med begrebet "sex" kan være forskelligt fra person til person. Man kan have sex med sig selv eller med en anden, men det allervigtigste, når det handler om sex, er aldrig at gøre noget, man ikke selv vil. Og at man ikke føler sig tvunget eller gør noget, fordi man tror, at man skal eller bør gøre det, fordi "alle andre" gør det.

Hvor gammel skal man være, før man må have sex?

Der findes egentlig ikke nogen bestemt alder, hvor man kan begynde at have sex (og heller ikke noget sluttidspunkt), men i Danmark har vi en lov, der forbyder sex med nogen, der er under 15 år. Loven er til for at beskytte børn og unge. Det spiller ingen rolle, om man har fået sin første menstruation eller ej. Det er altid vigtigt at beskytte sig ved samleje, dels mod graviditet men også mod kønssygdomme. Et kondom beskytter mod begge dele, mens p-piller og lignende præventionsmidler kun beskytter mod graviditet.

Hvad betyder "at miste sin uskyld"?

Nogle gange hører man ordet "uskyldig" om en person, der ikke har haft sex med andre endnu. Når man har haft sex første gang, siger man, at man har mistet sin uskyld, men mange bryder sig ikke om at bruge ordet uskyld. Måske fordi det lyder, som om man er skyldig, når man ikke længere er uskyldig – som om man skal skamme sig over at have haft sex. Og det skal man jo ikke! De fleste, der bruger ordet uskyld, tænker ikke på den måde. De bruger bare ordet uskyld om nogen, der ikke har haft sex. Man kan ikke se på en person, om han eller hun har haft sex eller ej. Ikke engang en læge eller en jordemoder vil kunne se det. Før i tiden troede man, at der fandtes en mødomshinde, der dækkede for skedeindgangen, og som gik i stykker, når man havde sex første gang. Nu ved vi, at der er en krans i form af en slimhindefold ved skedeåbningen, som kan være mere eller mindre stram.

Sex og forventninger.

Man har altid ret til selv at bestemme over sin sexualitet, og hvordan man gerne vil have, den skal være, så længe det ikke skader andre. Der er tit mange forventninger til, hvad man skal kunne lide som pige eller dreng. Mange, der ikke har så meget erfaring med sex, tror måske, at det foregår ligesom i pornofilmene, og at piger allerbedst kan lide 'ind og ud'-sex. Men sex handler om følelser og lyst. Det er ikke en præstation, noget man er god eller dårlig til. Kæleri er ofte undervurderet, og man behøver altså ikke have penetrationssex med det samme. Der findes så mange nerveceller over hele kroppen, og det at kæle med nogen – eller lege med sig selv – og udforske sin krop kan give nydelse og nærhed. Så prøv at slappe af, så meget som du kan, leg, nyd og udforsk, så bliver det bedst!

Hvad er præventionsmidler?

Et præventionsmiddel er et middel, der beskytter mod graviditet. Der findes forskellige typer af præventionsmidler, som fungerer på forskellige måder. P-piller, p-ring eller p-plaster indeholder to forskellige hormoner, østrogen og gestagen. De gør, at man bløder regelmæssigt, men må ikke anvendes, hvis man har tendens til blodpropper i familien eller har en BMI på over 30. Minipiller og p-stav indeholder kun det ene af hormonerne, nemlig gestagen, og det gør ofte, at menstruationen bliver mindre og en smule uregelmæssig. En metode, der kan være vældig praktisk, er spiral. Der findes to forskellige slags hormonspiraler og en kobberspiral. Den ene type hormonspiral kan sidde i 5 år, og den anden i 3 år. Kobberspiralen sidder i 5 år. Man kan bruge spiral, selvom man ikke har født børn. MEN det er kun kondomer, der beskytter imod kønssygdomme, så det er vigtigt at bruge det, selvom man allerede bruger et andet sikkert præventionsmiddel! At sætte et kondom rigtigt på er en teknik, man skal lære, ellers sker det let, at kondomet går i stykker.

 

Ofte stillede spørgsmål

 

Kan nogen se på en, om man har haft sex?

Nej, ikke engang en læge eller jordemoder kan se, om man har haft sex.

Hvad er uskyld?

Det er et ord, der tit bruges om nogen, der endnu ikke har haft sex. Mange synes, det er et forkert ord at bruge, fordi det antyder, at man så er 'skyldig', når man har haft sex.

Findes mødomshinden?

Nej, der er ikke noget, der dækker for skedeåbningen, men rundt om den sidder en krans af slimhindevæv – kønskransen.

Hvilke præventionsmidler beskytter mod kønssygdomme?

Kondom er det eneste præventionsmiddel, der beskytter mod både seksuelt overførte sygdomme og graviditet. Husk på, at det altid er vigtigt at beskytte sig mod kønssygdomme ved samleje, og at det derfor er vigtigt at bruge kondom, også selvom man allerede bruger et andet sikkert præventionsmiddel!

Hvorfor kan jeg ikke komme, når min kæreste er inde i mig?

Rigtig mange piger kan ikke mærke noget, når der bare er noget (en penis, dildo, finger), der glider ud og ind ad skeden, eller når noget trykker på G-punktet. Det gælder om at udforske sin egen seksualitet og finde ud af, hvad lige præcis du kan lide. Mange kan godt lide, at klitoris stimuleres, enten direkte eller ved siden af den. Den ydre del af klitoris er lille, men den forgrener sig i kroppen over et stort område. Prøv at lege lidt med den – sex handler ikke om præstation men om nydelse og nærhed.

 

Vil du vide mere om sex?

 

Eller snakke om, spørge om og undre dig over sex sammen med andre piger i forummet »

Du kan også tale om og diskutere det der med kærlighed – for det hænger jo sammen med sex – i vores forum om loooooove!»

Mere om sex, alt muligt – stort og småt har vi samlet her » 
 
 
 
Loading
Har du glemt din adgangskode?!
Tag det roligt! Bare send os dit brugernavn eller din e-mail-adresse, så sender vi dig dine oplysninger.
Glem ikke at indtaste din e-mail-adresse (eller dit brugernavn).
E-mail-adressen (eller brugernavnet), du har angivet, er ugyldig
Der er afsendt en e-mail med instruktioner til din e-mail-adresse.
Der opstod en serverfejl, mens du forsøgte at sende en e-mail. Kontakt din administrator.
E-mail eller brugernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din browser er ret gammel :-(

Opdater til en af følgende for at få en bedre oplevelse på Girls1st:

1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søg
  • Søger... Loading

 
 
 

Afmeld

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.