Girls1st denmark Libresse initiative
Alt om menstruationsbeskyttelse
 

Der findes mange forskellige slags menstruationsbeskyttelse; tamponer, bind, menstruationskopper og trusseindlæg i forskellige størrelser og med forskellige sugeevner og funktioner. Her kan du læse om de mest almindelige. Du har brug for forskellig menstruationsbeskyttelse afhængigt af din alder, hvor meget du bløder, hvad du skal foretage dig, og hvor du befinder dig i din menstruationscyklus. Så det er en god idé at prøve dig frem og finde lige præcis den løsning, der passer bedst til dig.

Hvad er trusseindlæg?

Trusseindlæg findes i flere forskellige størrelser med forskellig sugeevne. De kan være gode at bruge lige inden og lige efter menstruationen, eftersom det der kan være svært at vide, om man vil begynde at bløde i løbet af dagen. Der skal jo kun et par dråber blod til at give pletter i trusserne. Man kan få små, luftige trusseindlæg, som du kan bruge, hvis du har lidt udflåd og synes, at det føles ubehageligt i trusserne. De kan også bruges som ekstra beskyttelse, hvis du bruger tampon. Trusseindlægget sættes fast i trusserne ved hjælp af en klæbestrimmel, så det bliver siddende, hvor det skal, og så kan du lave det, du plejer.

Hvad er bind?

Bind bruges under menstruationen, og på pakken er der dråbesymboler, hvor nogle af dråberne er udfyldt. Dem med flest udfyldte dråber suger mest og omvendt. En del bind har ud over klæbestrimlen, som du sætter det fast i trussen med, også "vinger" - små flige, som du folder rundt om trussekanten for at sikre, at bindet sidder, som det skal, og at det ikke lækker blod ud over trussekanten. Om natten kan du bruge et natbind, som er længere og kan opsuge mere menstruationsblod.

Hvor ofte skal jeg skifte?

Du bestemmer selv, hvor ofte du vil skifte bind, og du behøver ikke skifte, hver gang du går på toilettet. Hvis bindet føles tungt og fyldt, skal du skifte oftere, og hvis du kun bløder lidt, behøver du ikke at skifte så tit. Trusseindlæg skifter du også, når du synes, det er nødvendigt.

Hvad er en tampon?

En tampon er en type menstruationsbeskyttelse, som du indfører i skeden, og der opsuger den så menstruationsblodet, så det ikke løber ud. Tamponer fås i tre størrelser, og pakkerne med tamponer har hver sin farve: "mini" er gul, "normal" er blå og "super" er rosa. Du kan bruge tamponer, selvom du endnu ikke har haft vaginalt samleje, og ingen kan se, om du har brugt tamponer. Du kan begynde at bruge tamponer med det samme fra din første menstruations første dag, hvis du vil, men mange foretrækker at vente lidt og se, hvor meget de bløder, inden de begynder at bruge tamponer. Det er vigtigt at vide, at tamponsnoren ikke kan falde af, uanset hvor hårdt du trækker i den! Og tamponen kan ikke sidde fast eller forsvinde ind i kroppen. Skeden er jo et muskulært rør med mange folder i væggene, og øverst oppe i skeden sidder livmoderhalsen, hvis åbning er på størrelse med et knappenålshoved.

Hvordan indfører man en tampon?

Første gang du prøver at indføre en tampon, er det bedst at forsøge dig med den mindste størrelse – 'mini' i den gule æske. Vælg en dag, hvor du bløder mest muligt, så glider tamponen lettere ind. Vask hænderne, sæt dig på hug eller på toilettet, og prøv at slappe af, så godt du kan. Mærk med en finger, hvor skedeåbningen er (imellem urinrøret og anus), og før en finger op, så langt som muligt for at føle skedens vinkel og retning. Før tamponen så langt ind som muligt ved hjælp af en finger. Når tamponen sidder rigtigt, kan den ikke mærkes.

Hvorfor bruge tampon?

En tampon kan være praktisk, når du dyrker sport og ikke gider noget, der gnaver eller sidder skævt. Det er også fint at bruge tampon, når du svømmer eller bader, men det er vigtigt at skifte den straks efter, at du har været i vandet, da den så er fyldt med 'urent' vand, og det er ikke godt at gå rundt med det inde i kroppen. Hvis du skal bade flere gange i træk, behøver du ikke at skifte indimellem.

Hvor ofte skal jeg skifte tampon?

Du kan maksimalt bruge en tampon i 8 timer, inden du skal skifte. Så hvis du bruger en tampon om natten og ved, at du sover i mere end 8 timer, så må du stille vækkeuret, skifte tampon og gå i seng igen.

Hvad gør jeg med mine brugte bind og tamponer?

Det vigtigste er, at du aldrig skyller dem ud i toilettet – det må man ALDRIG gøre, hverken med bind eller tamponer. På de fleste offentlige toiletter er der en lille beholder eller en pose på væggen ved siden af toilettet, hvor man kan komme af med sin brugte menstruationsbeskyttelse. Så ruller man bare sit bind sammen og putter det deri. Nogle gange er der ikke sådan en beholder, men så kan man bare vikle bindet ind i toiletpapir og smide det i papirkurven. Hvis du har købt Libresse-bind med 'Roll Press Go', ruller du bare bindet ind i plastikken og trykker de forlimede kanter sammen. Man kan også have et par plastikposer i tasken, så man altid kan tage sin brugte menstruationsbeskyttelse med sig. Hvis man ikke vil gå rundt med gennemsigtige poser, kan man få hundeposer i forskellige farver! En lille æske eller bøtte kan også være et alternativ. Hvis man selv har en pose eller en bøtte med sig, er man ikke afhængig af at kunne komme af med bind og tamponer på stedet, men man kan vente, til der er en mulighed for at komme af med det på forsvarlig vis.

MERE TEKST, BILLEDE:

 

Ofte stillede spørgsmål

 

Hvornår kan jeg begynde at bruge tamponer?

Du kan bruge tamponer fra din første menstruation, hvis du vil!

Kan tamponen sidde fast?

Nej, tamponen kan ikke sidde fast. Men den kan godt være lidt svær at trække ud, hvis den er for tør og dermed har opsuget fugten fra skedevæggen og klæbet sig fast.

Hvordan indfører jeg en tampon?

Vask hænderne, sæt dig på hug eller på toilettet, og prøv at slappe af, så godt du kan. Mærk med en finger, hvor skedeåbningen er (imellem urinrøret og anus), og før en finger op, så langt som muligt for at føle skedens vinkel og retning. Før tamponen så langt ind som muligt i en skrå vinkel bagud ved hjælp af en finger.

Hvor ofte skal jeg skifte bind?

Du skal skifte bind, når du føler, at bindet er tungt og fyldt, eller et par gange om dagen, hvis du ikke bløder så meget.

Hvilken slags bind er bedst?

Det afhænger helt af, hvor meget du bløder, kig på antallet af fyldte dråber på pakken, der kan du se, hvor meget bindet suger.

 

Vil du vide mere om menstruationsbeskyttelse?

 

Eller snakke om, spørge om og undre dig over menstruation og menstruationsbeskyttelse sammen med andre piger i forummet »

Mere om menstruation, alt muligt – stort og småt har vi samlet her » 
 
 
 
Loading
Har du glemt din adgangskode?!
Tag det roligt! Bare send os dit brugernavn eller din e-mail-adresse, så sender vi dig dine oplysninger.
Glem ikke at indtaste din e-mail-adresse (eller dit brugernavn).
E-mail-adressen (eller brugernavnet), du har angivet, er ugyldig
Der er afsendt en e-mail med instruktioner til din e-mail-adresse.
Der opstod en serverfejl, mens du forsøgte at sende en e-mail. Kontakt din administrator.
E-mail eller brugernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din browser er ret gammel :-(

Opdater til en af følgende for at få en bedre oplevelse på Girls1st:

1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søg
  • Søger... Loading

 
 
 

Afmeld

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.