Girls1st denmark Libresse initiative
Alt om menstruation
 

At have menstruation er et tegn på, at kroppen fungerer, som den skal, og at du er i gang med at udvikle dig fra barn til voksen. På et helt liv har man menstruation ca. 400 gange.

Hvad er menstruation?

Selve menstruationen består af tyk, blodig slimhinde, der er vokset frem på indersiden af livmoderen. Normalt har man ægløsning engang om måneden, og hvis ægget ikke bliver befrugtet, så er der ikke brug for den nærings- og blodfyldte slimhinde, og den bliver derfor udstødt i form af menstruation.

Hvor meget bløder man?

Hvor meget man bløder, og hvor mange dage menstruationen varer er også forskelligt. Nogle bløder kun et par dage, og nogle bløder i over en uge, men det mest almindelige er, at man bløder i 3-7 dage. Mængden af blod er faktisk kun knapt en deciliter i løbet af en hel menstruation, men ofte føles det som meget mere end det.

Hvad er en menstruationscyklus?

Menstruationscyklus er det, man kalder perioden mellem menstruationens første dag og den næste menstruations første dag. Det mest almindelige er, at menstruationen kommer med ca. 21-35 dages mellemrum, men det første år, man har menstruation, kan den være ret uregelmæssig og slet ikke komme på samme tid hver måned. Den kan springe flere måneder over nogle gange, uden at der er noget som helst mærkeligt ved det. Nogle kvinder har uregelmæssig menstruation hele livet. Farven på menstruationsblodet kan også variere fra lys rosa til brunsort, hvis det løber langsomt ud og reagerer med ilten i luften.

Det er en god ide at holde styr på sin menstruation ved hjælp af en app på telefonen eller ved at notere i en kalender, hvilken dag menstruationen begynder, og hvornår den slutter. Hvis man har haft sex, kan udebleven menstruation skyldes, at man er blevet gravid. Man kan kontakte en ungdomsrådgivning eller en jordemodermodtagelse for at få foretaget en graviditetstest, eller man kan købe en på apoteket.

Menstruationen kan også udeblive, fordi man er stresset eller skifter miljø, har det skidt, taber sig, træner for hårdt, lider af en spiseforstyrrelse eller er syg på en eller anden måde. Hvis man har haft regelmæssig menstruation i et år, og den derefter udebliver i et halvt år, kan man kontakte en gynækolog for at finde frem til, hvad det skyldes. Man kan få nogle piller, der gør, at menstruationen kommer igen.

Hvad er menstruationssmerter?

Menstruationssmerter kommer af, at livmoderen trækker sig sammen for at presse menstruationsblodet ud, og det er meget forskelligt, hvordan menstruationssmerter opleves. Nogle mærker ikke noget, andre har meget ondt, når de har menstruation. Hvis man har ondt, kan man prøve at tage et varmt bad eller lægge sig med en flaske med varmt vand på maven, eller man kan tage smertestillende piller, f.eks. Ipren. Det hjælper tit også at røre sig, også selvom man slet ikke har lyst til det. Hvis smerterne er helt uudholdelige, skal du henvende dig til en gynækolog, hvor du kan få hjælp.

Hvad er PMS?

PMS er en forkortelse for præmenstruelle spændinger og er noget, der rammer mange piger. Man kan føle sig sur, irriteret, oppustet, træt eller ked af det og få ømme bryster og menstruationssmerter. Mange bliver også mere sultne og mere sliksyge end normalt. Det er en god ide at holde styr på, hvornår menstruationen skal komme, så man kan være lidt forberedt, hvis man har tendens til PMS. Man kan lindre symptomerne ved at drikke masser af vand, røre sig og sove ordentligt, og det kan være en god ide ikke at planlægge for mange aktiviteter, så man bliver stresset lige i de dage. Med andre ord: Pas på dig selv!

Hvornår får man sin første menstruation?

Det er forskelligt, hvor gammel man er, når man får sin første menstruation. De fleste er imellem 12 og 14 år, når den første menstruation kommer, men den kan også komme, når man er 9 eller 16 år, uden at der er noget galt ved det. Hvis man ikke har fået sin første menstruation, når man er 16-17 år, skal man kontakte en gynækolog for at finde ud af, hvad det skyldes.

Den første menstruation er et tegn på, at man er ved at ændre sig, og det kan føles meget privat og svært at tale med sine forældre om. Men ens mor har jo selv været i samme situation og bliver sikkert bare glad over at få det at vide. Hvis det føles meget svært at fortælle det ansigt til ansigt, kan man skrive et lille brev og give det til sin mor. Så ved hun det, næste gang I taler sammen. Selvfølgelig skal man ikke fortælle det, hvis man ikke vil.

Alle andre end jeg!

Det kan være svært at være den, der får sin menstruation som den første eller den sidste, fordi det er en så vigtig begivenhed i ens liv. Første gang kommer menstruationen tit som en total overraskelse – man ser blod i trusserne og bliver måske lidt forskrækket. Der kommer normalt ikke så meget første gang, så det er som regel nok at lægge lidt toiletpapir i trusserne som beskyttelse. Hvis man er kommet i puberteten, kan det være en god ide at have et bind med sig i tasken, så man er forberedt.

Vil ikke have menstruation nu!

Nogle gange kommer menstruationen bare på et rigtig skidt tidspunkt, hvis man f.eks. skal på solferie og bade en masse, eller hvis man skal konkurrere i en sport. I de tilfælde er der mulighed for at udskyde menstruationen ved at tage piller med progesteron. De skal udskrives af en læge, så hvis man vil bruge den metode, skal man kontakte et lægehus eller ungdomsmodtagelsen.

 

Ofte stillede spørgsmål

 

Hvorfor har man menstruation?

Menstruationen består af blodig slimhinde fra livmoderen. Hvis man er gravid, bruges den som næring til barnet, hvis man ikke er gravid, er der ikke brug for den, og så afstødes den og bliver til menstruation.

Jeg har uregelmæssig menstruation, er det farligt?

Nej, det er ikke farligt. De fleste har uregelmæssig menstruation i det første år, og for nogle fortsætter den med at være uregelmæssig hele livet.

Det fosser ud af mig, når jeg har menstruation, hvor meget bløder man egentlig?

Det føles som meget mere, end det er, normalt bløder man 20-80 ml, altså knap en deciliter i løbet af en hel menstruation. Hvis man bruger både tampon og bind og alligevel er nødt til at skifte ofte, kan man kontakte en gynækolog- eller ungdomsmodtagelse for at få hjælp.

Jeg vil gerne udskyde min menstruation, kan man det?

Ja, man kan få nogle piller med progesteron, som man begynder at tage nogle dage, inden menstruationen skal komme, og stopper med at tage, når det er OK at få menstruation. De er receptpligtige og udskrives f.eks. af lægerne i et lægehus.

 

Vil du vide mere om menstruation?

 

Eller snakke om, spørge om og undre dig over menstruation sammen med andre piger i forummet »

Mere om menstruation, alt muligt – stort og småt har vi samlet her » 
 
 
 
Loading
Har du glemt din adgangskode?!
Tag det roligt! Bare send os dit brugernavn eller din e-mail-adresse, så sender vi dig dine oplysninger.
Glem ikke at indtaste din e-mail-adresse (eller dit brugernavn).
E-mail-adressen (eller brugernavnet), du har angivet, er ugyldig
Der er afsendt en e-mail med instruktioner til din e-mail-adresse.
Der opstod en serverfejl, mens du forsøgte at sende en e-mail. Kontakt din administrator.
E-mail eller brugernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din browser er ret gammel :-(

Opdater til en af følgende for at få en bedre oplevelse på Girls1st:

1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søg
  • Søger... Loading

 
 
 

Afmeld

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.